Home Page Het aanleggen van een klimaatbestendige tuin

Het aanleggen van een klimaatbestendige tuin

by Tom Cosyns - Seobureau

Garden Walkway View

Heb je pas een nieuwe woning aangeschaft of ben je al in het bezit van een woning en wordt het weer eens tijd om aandacht te besteden aan de tuin? Wil je een tuin aanleggen, die tegen lange droge periodes kan, hevige regenbuien of warme winters? Dan kun je het best een tuin aanleggen, die vooral klimaatbestendig is. Dit behoort ook tot een van de top trends vandaag aan de dag als het neerkomt op het aanleggen van tuinen.

Zorgen voor een goede afwatering

Bij het aanleggen van je tuin zal je in ieder geval moeten zorgen voor goede afwatering. Bij hevige regenbuien ben je het liefst in je bed of op de bank. Je kunt kijken naar een leuke film, een spannende voetbalwedstrijd volgen en misschien ook nog meedoen aan sportweddenschappen. Je wilt op dat moment niet te maken krijgen met een tuin, die elk moment kan onderlopen en voor overlast kan zorgen.

Je hebt zelfs de mogelijkheid om een constructie te bedenken waarbij je het overtollige water welke je tuin binnenkomt kan opvangen om op een later moment te gebruiken. In de droge periode kun je dan het water gebruiken om bijvoorbeeld de plantjes van water te voorzien of je tuin mee schoon te wassen.

Je dient er verder voor te zorgen, dat je terras een lichte dating heeft richting het gazon of de borders. Hierdoor voorkom je dat er waterplasjes achterblijven op het terras. Je kunt ook afvoerputjes aanbrengen of putjes graven waardoor het water makkelijker weg kan.

Als je je tuin wil voorzien van terrastegels, dan dien je er rekening mee te houden, dat de kans groot is, dat er water zal achterblijven op je terras, want deze kan dan niet makkelijk wegzakken. Om dit probleem te voorkomen kun je ervoor kiezen om niet je hele tuin te voorzien van terrastegels en daarnaast kun je ook delen van het terras half verharden. Op bepaalde delen van je tuin plaats je dan geen terrastegels, maar grind of houtsnippers.

Het sproeien van water in tijden van droogte

Slaat het weer om en krijg je te maken met een periode van droogte, dan zou het wel handig zijn om een goed bewateringssysteem te hebben. Je kunt ervoor kiezen om sproeiers in je tuin te plaatsen of je kunt regenwater opvangen en deze gebruiken in de periodes van droogte. Je kunt ook gebruik maken van een waterslang om je tuin van tijd tot tijd te bevochtigen als je te maken krijgt met droog weer.

Gratis stockfoto met boek, boom, buiten

 

Zorg voor voldoende schaduw

Breng je graag je vrije tijd door in de tuin en doe je dat graag in de schaduw? Dan kun je het best enkele bomen planten, die na te zijner tijd voor voldoende schaduw zullen zorgen. Op een warme dag kun je dan gerust onder een van de bomen plaatsnemen en genieten van een spannende roman. Bomen nemen op zich ook veel water op, dus bij onweer zal het even duren voordat je last krijgt van wateroverlast. Bomen kunnen er ook voor zorgen, dat je het gevoel hebt, dat je je in de natuur bevindt. Dat hangt natuurlijk van het aantal bomen in je tuin af en hoe je deze hebt ingericht.

Dit zijn slechts enkele tips welke je kunt meenemen bij het aanleggen van een klimaatbestendige tuin. Ga voor jezelf na wat past bij je tuin en ga aan de slag!

Related Posts