Home Page Waar vind ik een betrouwbare aannemer in België?

Waar vind ik een betrouwbare aannemer in België?

by Tom Cosyns - Seobureau

Hoe vind ik een betrouwbare aannemer in België? Deze tips helpen u op weg Of u nu een tuin wilt aanleggen of een nieuwe woning bouwt, het belang van een betrouwbare aannemer mag niet onderschat worden. Niet alleen omdat u dan zeker bent van een goede kwaliteit en nazorg, maar ook omdat u op financieel vlak geen risico’s neemt. Hoe vindt u nu precies een goede aannemer in België? Hieronder een aantal tips.

Onmisbare tips bij het zoeken naar een aannemer in België

1. Zoek online naar een aannemer of vakman

Een goede manier om een betrouwbare aannemer te vinden in België is door online te zoeken. Tegenwoordig bestaan er erkende platforms die particulieren of bedrijven in contact brengen met lokale professionals. Denk maar aan tafsquare, gericht op mensen die behoefte hebben aan een specialist in de bouwsector. Het voordeel van deze aanpak is dat u tijd bespaart, maar ook gegarandeerd kwaliteit krijgt.

2. Referenties navragen

Referenties zijn geen garantie voor kwaliteit, maar ze geven u wel een duidelijk beeld van wat u kunt verwachten van de werkzaamheden en de prijs. Referenties zijn interessant omdat u rechtstreeks in contact komt met vroegere klanten van een aannemer die u een persoonlijke beoordeling geven van de kwaliteit.

Neem het gerust nog een stapje verder en ga zelf naar afgewerkte projecten van de aannemer kijken (als de situatie dat toelaat). Zo weet u of het bedrijf of de aannemer de moeite waard is om mee samen te werken.

3. De beroepsbekwaamheid controleren

Aannemer worden, dat kan niet zomaar. Hij of zij moet over bepaalde vaardigheden en toegepaste vakkennis beschikken. Daarbij is een inschrijving in het KBO (Kruispuntbank voor Ondernemingen) verplicht, net als het aangeven van de commerciële activiteiten die de aannemer uitvoert.

Aannemers zijn daarbij aangesloten bij een ondernemingsloket, dat nagaat of het bedrijf over alle nodige technische knowhow en de vereiste ondernemersvaardigheden beschikt om verantwoorde werkzaamheden uit te voeren. Wie op zoek is naar een aannemer gebruikt de online zoekopdracht ‘KBO public search’ om te weten welke bedrijven erkend en gereglementeerd zijn.

4. Check de sociale en fiscale verplichting van de aannemer

Heeft u een lijst met potentiële aannemers opgesteld? Controleer dan ook of het bedrijf in orde is met de sociale en fiscale vereisten. Doe onderzoek naar de financiële gezondheid van de onderneming (zijn er schulden of niet?), bijvoorbeeld online bij de fiscus en de sociale verzekeringen. Let op: het controleren van de sociale zekerheid is alleen nuttig als u een beroep doet op een aannemer met personeel!

5. Houd rekening met het Construction Quality-initiatief

In België geldt tegenwoordig het zogenaamde Construction Quality-keurmerk, dat bewijst dat een aannemer (maar ook andere professionals in de bouwsector) betrouwbaar en verantwoord te werk gaan. Heel belangrijk als u verbouwingsplannen heeft. Het initiatief scheidt het kaf van het koren en geeft u een duidelijk overzicht van aannemers die hun betrouwbaarheid al hebben bewezen.

Voorkom toekomstige problemen: check de verzekering voor de 10-jarige aansprakelijkheid

Aannemers en bouwbedrijven in België moeten niet alleen hun bekwaamheid bewijzen, maar zijn ook onderworpen aan een 10-jarige aansprakelijkheid voor de werken die ze hebben uitgevoerd. Dit staat in het Burgerlijk Wetboek, artikels 1792 en 2270. De aansprakelijkheid wordt gecombineerd met een verzekering en is van toepassing op:

  • aannemers
  • architecten
  • andere professionals in de bouwsector

Deze wetgeving is verplicht sinds 1 juli 2008 en heeft betrekking op bouw- en renovatiewerkzaamheden die bedoeld zijn voor bewoning. Wat betekent dit concreet? Als er zich in de eerste 10 jaar na het afronden van de bouw of renovatie problemen voordoen met de stevigheid, waterdichtheid en stabiliteit van de ruwbouw worden de kosten die daarbij komen kijken, verhaald op de aannemer.

Op zoek naar een aannemer? Maak de juiste keuze

Een bouw- of verbouwingsproject is een grote investering, dus het loont de moeite om op zoek te gaan naar een aannemer die kwaliteit biedt. Bovenstaande tips helpen u alvast bij die zoektocht.

Related Posts