Home Rozen en geschiedenis

Rozen en geschiedenis

by Tom Cosyns - Seobureau

De roos is een van de oudste bloemensoorten die we kennen en nog steeds de meest populaire. Nebuchadnezzar gebruikte rozen om zijn paleis in Perzie te verfraaien. Ze werden er speciaal gekweekt om er geparfumeerde olie van te maken. De rozenblaadjes werden gebruikt om er de matras van de Sultan mee op te vullen. De rijkste zakenmannen in Kashmir hielden er zeer fraaie rozentuinen op na. Wanneer ze terug thuis kwamen van een lange zakenreis werden rozen in de rivier gestrooid om dit te vieren.

Het gebruik van rozen doorheen de geschiedenis

Later stonden rozen synoniem voor de ergste uitspattingen van het Romeinse keizerrijk. Boeren werden verplicht om rozen te cultiveren in plaats van voedsel, dit om te voldoen aan de eisen van de keizer. De keizers vulden hun zwembaden en fonteinen met rozenwater en ze zaten op tapijten gemaakt van rozenblaadjes tijdens feesten en orgieën. Heliogabalus liet tijdens feesten zijn gasten overspoeld worden door een enorme hoeveelheid rozenblaadjes die vanaf het plafond naar beneden gegoten werden.

Haar officiële naam Rosa, wat rood wil zeggen in het Latijn, kreeg ze in het oude Rome. Ondertussen werd de roos de populairste bloem en kennen we ze in bijna alle kleuren en in duizenden variëteiten. Elegante snijbloemen, dwergsoorten en reuzen, tros- en struikrozen. De roos werd de dankbaarste bloem voor de tuin en in boeketten. Er waren om te beginnen ook al meer dan 200 wilde variëteiten, uitsluitend verspreid over het noordelijk halfrond.

 

De rozenboog

Een rozenboog is een tuindecoratie, die de ingang van een tuin kan markeren. Rozenbogen worden meestal van metaal gemaakt. De constructie vormt een raster, zodat klimrozen en/of andere klimplanten de boog kunnen begroeien.

In de winter staat een houten rozenboog meer in het zicht dan een rozenboog van metaal. Door de klassieke vormen kan een houten boog zonder rozen erg mooi staan! Alleen dan moet je niet vergeten om de rozenboog goed te onderhouden! Zonder goede verzorging gaat het hout rotten en dat wil je niet. Meer over tuinonderhoud.

Tags: Klik voor een overzicht van robotmaaiersBestel een picknicktafelsnelbetonbetonpoerbanc de jardin