Home Rozen en geschiedenis

Rozen en geschiedenis

by Tom Cosyns - Seobureau

De roos is een van de oudste bloemensoorten die we kennen en nog steeds de meest populaire. Nebuchadnezzar gebruikte rozen om zijn paleis in Perzie te verfraaien. Ze werden er speciaal gekweekt om er geparfumeerde olie van te maken. De rozenblaadjes werden gebruikt om er de matras van de Sultan mee op te vullen. De rijkste zakenmannen in Kashmir hielden er zeer fraaie rozentuinen op na. Wanneer ze terug thuis kwamen van een lange zakenreis werden rozen in de rivier gestrooid om dit te vieren. Rozen zie je meestal in combinatie met een houten rozenboog.

Het gebruik van rozen doorheen de geschiedenis

Later stonden rozen synoniem voor de ergste uitspattingen van het Romeinse keizerrijk. Boeren werden verplicht om rozen te cultiveren in plaats van voedsel, dit om te voldoen aan de eisen van de keizer. De keizers vulden hun zwembaden en fonteinen met rozenwater en ze zaten op tapijten gemaakt van rozenblaadjes tijdens feesten en orgieën. Heliogabalus liet tijdens feesten zijn gasten overspoeld worden door een enorme hoeveelheid rozenblaadjes die vanaf het plafond naar beneden gegoten werden.

Haar officiële naam Rosa, wat rood wil zeggen in het Latijn, kreeg ze in het oude Rome. Ondertussen werd de roos de populairste bloem en kennen we ze in bijna alle kleuren en in duizenden variëteiten. Elegante snijbloemen, dwergsoorten en reuzen, tros- en struikrozen. De roos werd de dankbaarste bloem voor de tuin en in boeketten. Er waren om te beginnen ook al meer dan 200 wilde variëteiten, uitsluitend verspreid over het noordelijk halfrond.

husqvarna automowertuinkast cadeautable boisPicknickbanktable de jardinsnelbetonbetonpoermoderne poorten