Home Tips voor tuinverlichting

Tips voor tuinverlichting

by Tom Cosyns - Seobureau

Een tuin verlichten klinkt eenvoudig. Nochtans kan het een verrassende uitdaging zijn. Een correcte planning en plaatsing is ongetwijfeld een meerwaarde, maar ondoordachte tuinverlichting zal snel een bron van frustraties vormen. Om dit te vermijden hebben we enkele verlichtingstips voor u tuin op een rijtje gezet.

1. Voorkom overbelichting

Een woonkamer met te veel licht is niet echt aangenaam. Dus waarom zou u een tuin overbelichten? Door te veel wandlampen, grondspots, tuinpalen … te plaatsen, gaat de sfeer en gezelligheid verloren.

Zoals het spreekwoord zegt: a little goes a long way. Enkele goed geplaatst lampen zijn beter dan een overbelichte tuin. Denk daarom in de eerste plaats aan het praktische: paden en terrassen die verlicht zijn voorkomen dat u uw benen en armen breekt in het donker. Deze functionele tuinverlichting kunt u aanvullen met accentverlichting, bijvoorbeeld een boom met daaronder grondspots of een sculptuur dat door een richtbare spot verlicht wordt.

2. De juiste verlichting op de juiste plaats

Het verschil tussen binnen- en buitenverlichting zit niet enkel in de uitstraling. Ook de bescherming tegen stof en water is anders. Deze bescherming wordt weergegeven in een IP waarde. Een lamp met een IP44 is bijvoorbeeld beschermd tegen spatwater, en kan dus gerust in uw tuin gebruikt worden. Lampen met een IP68 zijn zelfs onder water veilig. Kijk dus even naar deze waarde voordat u tuinverlichting koopt.

 

3. Schijnwerpers met een bewegingssensor

Nog een handige tip voor uw tuinverlichting: plaats een schijnwerper met een bewegingssensor. Zo gaat het licht automatisch aan wanneer u ’s avonds in het donker thuiskomt na een drukke werkdag of een avondje stappen. Bovendien is het een goede manier om inbrekers af te schrikken. Zij staan immers niet graag in de spotlight.

 

4. Armaturen mixen

Wie dacht dat tuinverlichting enkel bestaat uit grondspots en tuinpalen komt bedrogen uit. Er zijn immers veel meer modellen om uit te kiezen. Wat dacht u van wandlampen tegen het tuinhuis, een hanglamp onder de pergola en een oplaadbare tafellamp op de tuintafel? Verder zijn er een aantal stijlvolle staanlampen om uw tuinlounge te sieren. Modern, klassiek of eigentijds: er is een overvloed aan keuze.

 

5. LED buitenverlichting

Sommige lampen zullen gedurende lange tijd branden. Denk bijvoorbeeld aan de verlichting bij de voordeur. Bij deze armaturen is het geen slecht idee om voor LED verlichting te kiezen. LED is erg energiezuinig en gaat gemiddeld 50.000 branduren mee. Zo moet u niet elk jaar de lamp vervangen en bespaart u tientallen euro’s op jouw energiefactuur.

Tags: e-woodproducts.nlbetonpoersnelbetongrondwerken tuin